“Az élet szép … Tenéked magyarázzam?”

Nem ismerem Heltai Jenő írásait, de ez a verssor mantrázódott ma reggel a fejemben. A google rendes volt, és kidobta, hogy A néma levente c. vígjátékából való. Íme:

“SETÉT LAJOS

És megint
Hallgatni fogsz, ha jő?

ZILIA

Hallgatni, mint
Hallgattam eddig. Most higgyen nekem?
Két karja közt szerelmes kábulatban
Amit ma éjjel titkoltam, tagadtam,
Most mondjam azt, hogy szeretem?
Amit nem tudtam adni bőven,
Önként, a szép szót, most beteg,
Vad gyávaságom csalja ki belőlem?

SETÉT LAJOS

Vad gyávaságod? Az a gyáva, Ki, amit érez, elrejti magába,
És ami benne gyönge, emberi,
A másiknak föltárni nem meri,
Mért várod őt, ha nem ezért?
A boldog élet vágya nem kisért?
Galambok közt, virágos szigeten,
Békés családi kör, parányi házban.
Az élet szép… Tenéked magyarázzam?
Vallj néki úgy, mint vallottál nekem.

ZILIA

Nem én, bakó.”

A színdarabot filmesítve láttam nagyon régen. Valami szerelem is van benne.

A tegnap este tanulsága, hogy olyas valakire pazaroltam az energiámat az elmúlt hónapokban, aki … meg sem érdemli. A hit, a remény abban, hogy csak az érzékeim csalódnak, az ösztönöm hazudik, végleg elpárolgott tegnap. Szeretettel közeledtem, őszinte voltam, és kaptam helyette újra egy nagy pofont. De legalább tudom, hogy reménytelen a dolog. Elnéztem sok mindent, lenyeltem a bántásokat, de itt van az “Állj!”.

A kontraszt nagy. Túl nagy. Ember és ember között. A hozzám való viszonyuk között. Már csak nekem kell megtanulnom, hogy létezik ilyen szép is, és tudnom kell elfogadni, és persze adni. A kicsinek is örülnöm kell! Csak hálás lehetek az életnek, hogy megismertem Őt.

4 hozzászólás

  1. JjL írja:

    Nem tudhatom mi t??rt??nt veled, de rem??lem, hogy hamar kil??balsz ebb??l! Ez a darab az egyik kedvencem, ??s nekem is …az ??let sz??p, Ten??ked magyar??zzam?” a kedvenc id??zetem. 🙂 Bizti nem v??letlen!

  2. Jani írja:

    Érdekes, h nekem is sokszor fut az eszembe az a sor, olyan, mintha a fenti bejegyzést én írtam volna. Nagyon fura érzés, sosem álltam ilyen tükör előtt..

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..