Mivanha?

Nem tartom magamat hipochondernek, de azért oda igyekszek figyelni a jelekre. Mondjuk, én a rosszabb fajta vagyok: az orvoshoz menést halogatom, tologatom, és úgy gondolom, majd minden megjavul magától, egészséges maradok (vagyok) forever.

Csak hát hallgatok podcasteket. Olyanokat is, amelyek az egészséges életmóddal, betegségekkel foglalkozik. Vasárnap sikerült a hvg.hu neurológiai kisokosába belefutnom. Békésen kocogtam a Keresztúri erdő földútján, miközben hallgattam, mi is a Parkinson-kór korai jelei a doktor szerint: szaglásvesztés (pipa), székrekedés (mostanában elő-előfordul), töredezett alvás (2-5-ször felébredek és wc-re megyek),
fáradékonyság (hát nem erről panaszkodok utóbbi időben?!). Oké, mondja utána, hogy ez nem bizonyítja, hogy valaki Parkinsonos lesz, mert tulajdonképpen a végtagremegést számolják az első komoly jelnek.

S bár van egy nagybátyám, aki ebben a kórban szenved, attól nem kell tartanom, hogy öröklődik. Mert ez az a betegség, ami nem.

Mindenesetre érdemes több fermentált zöldséget ennem, mert például ezzel ennek a betegségnek a kialakulását.

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..