Alvás, sport, és mostanában

Nem tudom, mitől függ, hogyan alszok egy éjszaka. Teljesen kiszámíthatatlan számomra.

Van, hogy délelőtt megiszom a szokásos két koffeines hosszabb kávémat, és megcsinálom még reggel az edzésemet, sima napom van, este nyugodtan várom az alvás időt. Időben elálmosodom, és … aztán jön egy többször felébredős, nyugtalan alvás. Vagy éppen egy teljesen nyugodt, mély. És csak kétszer kelek fel pisilni.

Azt már kifigyeltem, hogy ha bort vagy egy fűszernövényes rövidet iszok este (erősen mértékkel), akkor magasabb a pulzusom éjjel. De ettől még alhatok nyugodtan, csak kevésbé tud a szervezetem pihenni. S az is megvan, hogy ha este nyolcig fullba nyomom a figyelést (azaz fel van pörögve az agyam, a testem, az elmém), akkor nem fogok tudni fél kilenckor, a szokott időben, elaludni. Ott fogok forgolódni az ágyamban, és várni a csodát. És elalvás után is még pörög a szervezetem legalább négy órát, amíg tényleg megpihen az ébredésig.

Szerintem a lassan bekövetkező menopauza is beleszól az alvásomba. A női hormonok már csak ilyenek. Talán ezért sem tudok megszabadulni oly könnyedén az elmúlt hónapokban feljött két-három kilótól. Oké, hogy izmosodtam a megnövekedett erősítő edzések miatt, illetve a biciklizés is jól combosít, de a derék tájon bizony ott van a feles háj.

Tudom azt is, hogy egy kicsit az édesség terén is elszaladt a ló (ilyen tájt szokták az aldiban a marcipán tojást árulni), és annak nem tudok ellenállni. Ha mértékkel is, de fogyasztottam. Ezt a szénhidrátbevitelt még a hosszabb futásokkal tudtam pár hónapja kompenzálni, de most ugye az nincs. Max egy másfél órás görgőzés. Ami ugyan megterhelő (főleg a fenekemnek és a zsibbadó lábfejemnek), de annyi kalóriát nem égetek, még ha éhgyomros is az összes edzésem.

De legalább van már mellem. Még ha nem is vagyok nagy mell-fan nő létemre, de így nemcsak hátsóm domborodik hátul, hanem elől is mellkasomon a melleim.

A futással még nem kacérkodom. Kb. 13 hete jött ki a sérülés, így a nagykönyv szerint mostanában már próbálkozhatnék egy kisebb futással. De most nincs agyi kapacitásom erre. Eladtam a régi otthonomat, és jövő hétvégén kell kiköltöznöm. Ezt intézem. Még van temérdek teendő. S közben dolgozok (e héten itthon), meg a tanulás ezerrel. A többiről nem is beszélve. Mindent én intézek, és néha nem olyan könnyű. De megcsinálom. És annál büszkébb leszek (vagyok) magamra: ezt is megcsináltam!

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..