Tekerés

Egy-két ismerős és kolléga, akik tudják, hogy futottam napi szinten, meg-megkérdezi: “és még mindig futsz? Ebben a hőségben is?!” (Ez utóbbinak a téli verziója: “ebben a hidegben is?”

És ha egy évvel ezelőtt volnánk, akkor simán mondanám, hogy ebben a melegben is. A szörnyülködő arcokat látván pedig magyaráznám, hogy hétközben reggel kb. 18-23 C fok van, abban jó futni, hétvégén a délelőtti futásokat (a hosszabbat is) valahogy csak kibírom.

Most azt mondom, hogy a lábfájásom miatt futás helyett
biciklizek. És nagyjából erre az az arckifejezés jön, hogy “ó, csak kerékpározik!”. Ergo csak lötyögök, szerintük. Pedig nem.

Görgőzöm. Szobában. Ami azt jelenti, hogy nonstop tekerés van (nincs lejtő, nincs laza gurulás) pulzusra figyelve, azaz még a szobai meleg ellenére is egyre inkább meg kell küzdenem a pulzusom megemeléséért, mivel a szervezetem alkalmazkodik a biciklis terheléshez, és ugyanaz a fizikai erőkifejtés alacsonyabb pulzust eredményez. Tehát növelni kezdem az ellenállást, hogy több erőt kelljen kifejtenem, így érve el a kért a bpm-et. Hát, néha ez a folyamat anyázás mellett történik. Nem esik jól, na!

Ezt a görgős edzést az éjszaka le nem hűlt lakásban (26-28 C fok) folytatom le. Már két éve beszereztem egy ventilátort, amit fújatok magamra (fejét ide-odaforgatva), mert amúgy alattam hamar izzadtságtócsában úszna a padlóvédő, és előbb-utóbb leszédülnék a melegtől. A szoba alaphőmérsékletét a légkondi működtetésével igyekszem csökkenteni, hogy ezzel is hűtsem magamat. És még így se olyan, mintha a szabadlevegőn a menetszél tenné a dolgát.

Hogy miért nem odakinn kerékpározok? Két dolog miatt nem teszem: 1. nincs kedvem lecipelni a negyedikről a biciklit; 2. úgy sem tudok olyan gyorsan tekerni az elérhető bringautakon (kereszteződések+gyalogosok és egyéb forgalom), hogy elérjem azt a pulzus szintet, ami az edzéstervben ki van adva. Így pedig azt érezném, az a tekerés csak “lötyögés” volt.

Úgyhogy nekem a biciklizés egyenértékű edzés a futással, még akkor is, ha a pulzusmérőórám szerint nagyjából 100 kcal-lal kevesebbet égetek egy óra tekeréssel, mint futással. Igaz, a bringás pulzus alacsonyabb is, mint a futópulzus.

Mindezeket kellene érzékletesen elmagyaráznom másoknak, akik még soha nem ültek fel úgy kerékpárra, hogy egy kiírt edzést hajtsanak végre, emellett még azt sem tapasztalták meg, milyen a szobában nyáron biciklizni egy órán keresztül. Ez utóbbi nekem sem álmaim netovábbja. Ha közben nem néznék valami műsort, filmet vagy sorozatot, hamar leszállnék róla. Nekem nagyjából egyenértékű a futópados futással, amit kb. 5 perc alatt unok meg, ha nem szórakoztatom magamat valamivel.

De inkább ráülök a biciklimre, és tekerek, mert amúgy pedig a lustaság és a meleg győzne. A hátsóm pedig már így is nagyobb a kelleténél. Ha már a felesleges kalóriák bevitelével nem tudok leállni, akkor marad a sportolás így-úgy-amúgy.

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..